consum responsable
Consum Responsable
Sobirania alimentària,
el poder del consumidor
La sobirania alimentària és el poder que hauria de tenir cada poble a decidir què cultiva, el poder de l’autoabastiment i de poder cultivar les seves llavors. Llavors que, des de fa mil·lennis, s’han anat passant de generació en generació, i són aquelles que formen part d’una cultura i d’un consum responsable.
Com a consumidors hem de tenir tota la informació, per poder decidir què ens posem a la boca, per fer-ne un consum responsable, ètic, just i amb salut. Saber si és transgènic o no el que consumim n’és un exemple.
Consum responsable
Actualment podem consumir quasi qualsevol aliment produït en el món, per molt lluny que aquest s’hagi cultivat. La globalització ens dóna l’oportunitat d’ampliar el ventall de possibilitats a l’hora de plantejar el nostre menú setmanal, però és sostenible?, rotundament NO.
Tanmateix, estem informats d’on vénen tots els productes que comprem?, la informació hi ha de ser, com a consumidors l’hem d’exigir, això forma part de la sobirania alimentària.
Tots hem sentit a parlar dels aliments km0 o de proximitat, però què són realment? Els aliments km0 són aquells aliments, que no deixen petjada de contaminació, que estan cultivats al lloc més proper al consumidor i, per tant, formen part d’un consum responsable.
“Actualment podem consumir quasi qualsevol aliment produït en el món, però és sostenible?, rotundament NO.”
Avantatges del consum d’aliments km0:
– Aliments adaptats al medi.
Totes les fruites i verdures tenen els seus temps de sembra i recol·lecció, depenent del clima. Com qualsevol altre animal, estem fisiològicament adaptats a aquests aliments i a consumir-los a la temporada que pertoca. Per exemple: carbassa, col, coliflor, alls tendres, nap… a l’hivern; i préssec, síndria, meló, tomàquet, albergínia… a l’estiu.
– Aliments sostenibles.
Els aliments de proximitat no han estat transportats en avió o vaixell. En altres paraules, els podem recollir nosaltres directe del pagès, així reduïm les emissions de CO2 a l’atmosfera. El més important és que, degut al curt espai de temps entre la recol·lecció i el consum, l’aliment conserva intactes totes les seves propietats, cosa que el fa un aliment altament nutritiu, gustós i sensorialment exquisit.
– Economia local.
Consumint aquest tipus d’aliments contribuïm a la sostenibilitat econòmica dels nostres productors locals, que els hi és totalment impossible competir en preus amb la gran indústria. Un exemple n’és el gran hort del sud d’Espanya.
– Garantia de qualitat.
El més important, en tractar-se de productes locals situats prop del nostre entorn, disposem de la possibilitat de poder conèixer de primera mà al productor. D’altra banda ens garanteix una confiança en consumir els seus productes.
En conclusió, a l’hora d’elaborar la nostra dieta saludable, no hi ha dubte que escollir productes de proximitat i de temporada és la millor opció per mantenir-nos saludables i nodrits.
Si no saps per on començar, informa’t
